Oświadczenie o posiadaniu dokumentacji cen transferowych

Poleć Drukuj
Zapytaj specjalistę

Tagi dokumentacja cen transferowych podmioty powiązane

Oświadczenie dotyczące dokumentacji cen transferowych należy składać do urzędu skarbowego za transakcje dokonane z podmiotem powiązanym od 1 stycznia 2017 r.

Oświadczenie o posiadaniu dokumentacji cen transferowych

Obowiązek złożenia pisemnego oświadczenia dotyczącego sporządzenia dokumentacji cen transferowych wprowadzony został od 1 stycznia 2017 r. Zgodnie z nowelizacją oświadczenie powinno zostać złożone w terminie przewidzianym do złożenia zeznania podatkowego danego podmiotu za miniony rok.

Oznacza to, że pierwsze oświadczenia o posiadaniu dokumentacji cen transferowych zostaną złożone do 31 marca 2018 r. Termin ten jest bowiem ostateczny dla płatników CIT (sp. z o.o., S.A., S.K.A.), którzy ustalili kalendarzowy rok obrotowy.

Przykładowy wzór oświadczenia możesz znaleźć w artykule Oświadczenie o posiadaniu dokumentacji cen transferowych - wzór

Oświadczenie o dokumentacji cen transferowych – kto podpisuje?

Ustawodawca nie wskazuje wprost kto dokładnie zobowiązany jest podpisać oświadczenie o posiadaniu dokumentacji cen transferowych. W przepisach mowa tylko o „podatniku”.

Podatnikiem PIT są osoby fizyczne, nie ma więc problemu ze wskazaniem osoby podpisującej omawiane oświadczenie.

Wątpliwości mogą pojawić się jednak przy podatnikach CIT, które samodzielnie nie podpisują żadnych dokumentów. Odpowiedzialni za to są członkowie ich reprezentacji. W związku z tym, w przypadku oświadczenia o posiadaniu dokumentacji cen transferowych przez podatników CIT zobowiązani do jego podpisania są ich kierownicy w myśl ustawy o rachunkowości

Kto podpisuje oświadczenie o posiadaniu dokumentacji cen transferowych?

• w przypadku osoby prowadzącej indywidualną działalność gospodarczą – osoba prowadząca działalność gospodarczą
  • w przypadku spółki jawnej i spółki cywilnej – wspólnicy prowadzący sprawy spółki
  • w przypadku spółki partnerskiej – wspólnicy prowadzący sprawy spółki albo zarząd
  • w przypadku spółki komandytowej i komandytowo-akcyjnej – komplementariusze (nie rzadko osoby reprezentujące komplementariusza jeśli jest on spółką)
  • w przypadku spółki z ograniczoną odpowiedzialnością lub spółki akcyjnej – zarząd zgodnie z reprezentacją
  • w przypadku likwidowanej spółki – likwidator
  • w przypadku spółki w trakcie postępowania restrukturyzacyjnego – syndyk lub zarządca

Odpowiedzialność za złożenie oświadczenia o sporządzeniu dokumentacji podatkowej

W przypadku niezłożenia oświadczenia o posiadaniu dokumentacji cen transferowych lub złożenia oświadczenia niezgodnego z prawdą wiąże się z poniesieniem przez kierowników jednostek z odpowiedzialnością karno-skarbową.

Niedopełnienie powyższego obowiązku będzie traktowane przez organy podatkowe jak uchybienie terminowi złożenia wymaganej informacji podatkowej bądź informacji nieprawdziwej, co związane jest z wymierzeniem grzywny do 240 stawek dziennych (w 2017 r. minimalna stawka dzienna wynosi 66,67 zł).

Pamiętaj!

Osoby reprezentujące podatnika nie mogą przenieść odpowiedzialności w zakresie złożenia oświadczenia o posiadaniu dokumentacji cen transferowych na osoby trzecie!

Dominika Widła

Potrzebujesz porady prawnej? Skontaktuj się z nami:

Kancelaria Prawna PragmatIQ

Tel. 61 8 618 000

Tel. 22 21 28 340

kancelaria@pragmatiq.pl

Chcesz wiedzieć więcej?

Skonsultuj się ze specjalistą!

Wyślij pytanie
Poleć Zapytaj specjalistę